Geschiedenis

Nadat we waren begonnen met onze talkshow kregen we enorm veel positieve reacties. In de eerste plaats kwamen die van onze medestudenten, die ons benijdden voor ons sterke werk. Bovendien hadden we ook mooi de Buma Stemra muziekrechten organisatie omzeild, en dat door slechts heel weinig muziek te draaien. De plaatjes die we wel opzetten tijdens onze show, waren nummers die werden geschreven door onszelf (Sam is een goede singer-songwriter) of door vrienden van ons en met hun specifieke toestemming. Vroeger was ik (Luuk) nog programmeerder geweest voor de lokale jeugdclub, zodat ik in contact was met tal van lokale bands. Zonder extra kosten voor de muziek konden we ons budget dus lekker inperken, en zo hadden we ook af en toe wat geld op overschot zodat we eens een bekende gast konden uitnodigen, in ruil voor een habbekrats. We kregen enkele bekende Nederlanders over de vloer om onze uitzending versterking in te blazen, en voor we het wisten groeide onze kleine radiozender uit tot een waar platform voor cultuur van verschillende niveaus.
Van de bovenste tot de onderste plank; van de theaterwereld tot de film- en muziekindustrie; van politieke figuren tot beruchte mensen uit de onderwereld; van jong en oud tot groot en klein. Net zoals ons publiek waren onze gasten erg uiteenlopende figuren. We nodigden telkens iemand uit in het kader van ons wekelijks thema. Om die te kiezen, werkten we vaak met abstracte begrippen, zodat het ook makkelijker voor ons was om erover te lullen. Maar ook omdat we dan minder moeite hadden om een gast te vinden. Bij voorbeeld toen we als thema ‘water’ kozen, hadden we de makkelijke keuze om een bekende zwemmer uit te nodigen in onze studio. Aanvankelijk was dat geen sinecure, om met zijn drieën in de inloopkast bij ons thuis op elkaar gepakt te staan. Er was al amper plaats voor ons beide als presentatoren, dus toen we vanaf aflevering 4 met een extra persoon als gast begonnen te presenteren, moest daar snel een oplossing voor worden gevonden.
Gelukkig konden we bij onze school terecht. Na niets dan lof en positieve feedback van onze docenten, zaten we alsnog in zak en as omdat we bij ons thuis slechts beperkte middelen hadden. Gelukkig mochten we van onze docent stem- en presentatietechnieken in het weekend en tijdens de weekdagen na schooltijd gebruik maken van de studio. Hij was zelfs zo lief om ons mee te begeleiden eens we merkten dat we meer interesse opwekten, ook buiten de school.
Voor we het goed en wel beseften, had onze internetradio enkele honderden luisteraars per uitzending, vanaf onze twaalfde show. Toen zijn we langzaamaan commercieel beginnen nadenken en besloten we om het toch maar iets groter te gaan bekijken: met grotere en bekendere gasten, en vooral ook met de focus op muziek. Onze thema’s waren altijd lekker vaag: wind, water, aarde en vuur waren enkele thema’s, andere die aan bod kwamen waren evenwicht, geld, liefde, dood, zwaartekracht en digitalisering.

Aangezien zowel Sam als ik beide erg grote fans zijn van rockmuziek, lag de keuze voor de muziek helemaal voor de hand. Zo groeiden we al snel uit tot één van de grotere alternatieve radioshows van Nederland, met een goede balans tussen onzinnige en zinnige inhoud en tussen gesprekken en muziek. We besloten ons programma ‘Alter N8ive’ te noemen, uiteraard als knipoog naar de alternatieve muziek die we draaien, maar ook omdat de inhoud van onze talkshow niet altijd even serieus hoefde te zijn. We ontdekten dat de meeste van onze luisteraars alternatieve stoners waren die niet vies zijn van onze onsamenhangende filosofische praatjes, dus die naam paste ook meteen in die bepaalde sfeer.