Over Ons

Wij zijn Sam en Luuk, twee vrienden die enkele jaren geleden onze eigen talkshow opstartten. Als studenten radiojournalistiek begon dit project eigenlijk een beetje als grap. Sam en ik begonnen in 2009 aan onze studies, toen bestond deze studierichting nog maar net op onze school. Daarvoor was er wel een richting die communicatie beheer heette, dat was destijds nog de combinatie naam van iedereen die wat met communicatie deed. Of dat nu journalisten waren of Personal Relations / marketing studenten, we zaten met zijn allen in deze richting. 2003 werd het jaar waarin die richting werd opgesplitst in communicatie enerzijds en journalistiek anderzijds, terwijl tegen 2009 deze richting opnieuw andere indelingen kreeg. Waar de journalistieke tak voorheen nog bestond uit geschreven pers journalistiek, radio & televisie-journalistiek en online journalistiek, gooiden ze inmiddels de tv en radio ook uit elkaar zodat deze twee verschillende richtingen vormden.

We zaten nog maar in ons eerste jaar toen we dachten dat we net zo goed een zijprojectje konden opstarten, waar we ons eigen ding konden doen naast al de serieuze projecten die we voor school moeten doen. Leo en ik hielden toen wel van een beetje rondklooien, en dat doen we nog steeds met Gokkasten. We startten toen een praatprogramma waar gelachen mocht worden, dat luisterde naar de naam ‘Pieter en Leo’s te gekke gast show’. Niet erg geïnspireerd, dat geven we meteen toe, maar dat was precies de bedoeling. Tijdens dat programma begonnen we altijd zonder script, we lulden er eigenlijk maar een beetje op los in de hoop toch een constructief gesprek te starten. Gelukkig hebben we ons concept gestolen van ongeveer elke andere bestaande praatshow in radioland, en maakten we dus gebruik van een gast. Wekelijks nodigden we iemand nieuw uit in de studio.

Destijds was die studio niet meer dan de inloopkast in de slaapkamer van mijn ouders. Dat was nu eenmaal de enige optie die we hadden om in stilte te kunnen opnemen, omwille van alle omgevingsgeluiden bij ons in de wijk. De kast was bovendien net groot genoeg voor ons om een bureau in te schuiven waar we nog net met zijn tweeën aan konden plaatsnemen. Het was allemaal reuze amateuristisch, je hebt er geen idee van. In die tijd hadden we zelfs geen mengpaneel om onze muziek mooi af te kunnen mixen, dat deden we gewoon via de software op de computer. Onze setup bestond uit één personal computer, die destijds nog niet al te veel voorstelde. Gelukkig hadden we al snel een mengpaneel van een vriend kunnen lenen. Dat moesten we dan wel wekelijks ophalen en weer opnieuw gaan afgeven, maar dat was de minste moeite. We deden tenslotte wat we graag deden: kletsen en onze vrienden een platform bieden om hun muziek te laten horen.