Last van stembanden heesheid?

Iedereen heeft weleens last van stembanden heesheid. Je kent het gevoel wel, een pijnlijke en droge keel. Het maakt niet uit hoeveel water je drinkt, het lijkt maar niet op te houden. Tabletten lijken te helpen, maar ook niet voor lang, wat moet je dan? De heesheid in jouw stem zijn eigenlijk stemklachten. Iedereen heeft er weleens last van gehad. Een schorre, krakerige stem die zacht klinkt en vermoeid voelt. Ook kan het zo zijn dat er helemaal geen geluid meer uit je keel komt. Dan ben je jouw stem kwijt.

Ontstaan en oorzaak

Heesheid ontstaat doordat de stembanden niet goed trillen. De stembanden liggen tussen de keel en de luchtpijp. Ze trillen wanneer er lucht langskomt, zo ontstaat jouw stem. Er zijn verschillende oorzaken die de trilling van de stembanden kan verstoren. Toch hebben deze oorzaken hetzelfde effect, stembanden heesheid.

Er zijn wel bijna twintig verschillende oorzaken van heesheid, de meest voorkomende zijn:

  • Roken, dit beschadigt de stembanden;
  • Keelontsteking, meestal door een verkoudheid;
  • Veel de keel schrapen of kuchen;
  • Te veel de stem gebruiken;
  • Stress en/of spanning. De spieren in het lichaam spannen zich aan, dus ook de spieren in de keel;
  • Veel fluisteren;
  • Schreeuwen en gillen;
  • Verkeerd gebruik van de stem: bijvoorbeeld overmatig of op verschillende hoogtes.

Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van stembanden heesheid, maar astma, medicijnen, en brandend maagzuur kunnen ook mogelijke oorzaken zijn. In de meeste gevallen kan heesheid geen kwaad, alhoewel een oorzaak ook keelkanker zou kunnen zijn. Dit komt over het algemeen heel weinig voor.

Tips

Er zijn geen middelen die helpen bij heesheid, maar er zijn wel een paar dingen die je zelf zou kunnen doen. Het meest logisch is natuurlijk de stem amper gebruiken, wanneer je het wel gebruikt doe dat dan op een normale toon. Ook is het de bedoeling zoveel mogelijk door de neus te ademen, het slijmvlies in de keel droogt dan minder uit. Wat ook vrijwel logisch is, is stoppen met roken en het nuttigen van alcohol. Dit heeft geen enkel positief effect voor het lichaam en is ook nog eens slecht voor de keel.

Meestal gaat stembanden heesheid vanzelf weg, indien je deze tips volgt, binnen drie weken. Toch is het in sommige gevallen verstandig een dokter te bezoeken. Als je na drie weken nog last hebt van heesheid wanneer je, ouder dan 50 bent, rookt of alcohol drinkt, is het verstandig langs de dokter te gaan.

Meer over het verhelpen van stembanden heesheid

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*