Muziekschool

Paar maanden geleden werd bekend dat een groot aantal kinderen wat een instrument bespeeld in iets meer dan 7 jaar is gehalveerd. De grootste reden hiervoor zijn de gemeentelijke bezuinigingen op cultuur. Het was al jaren aan de gang maar nu beseffen veel mensen zich dat dit toch ernstig is voor de kinderen en ook voor de muziekschool, veel mensen geven ook aan van deze cijfers geschrokken te zijn. De bezuinigingen zijn toch echt een feit. Dus hoe gaan we in Nederland ervoor zorgen dat er weer kinderen naar de muziekschool gaan en weer een instrument gaan bespelen?

Probleem vaststellen

Veel mensen gaven al aan de gemeentelijke bezuinigingen de schuld te geven. Maar is dat ook wel echt zo? Je moet niet vergeten dat de kinderen een muziekinstrument spelen omdat ze het leuk vinden, waar doen ze dit? In de muziekschool, maar kan dit ook thuis? Jazeker! Maar waarom daalt dan alsnog het aantal kinderen wat een instrument bespeeld?

Daarom gingen veel mensen zich afvragen waarom kinderen geen instrument meer bespelen en het antwoord ligt bij de ontwikkeling van de kinderen. Kinderen worden naarmate ze ouder worden creatiever en dat ga je nou eenmaal niet tegen. Je ziet op veel blog websites ouders die zich afvragen of het handig is om dit ouderwetse systeem te blijven hanteren. We leven nou eenmaal in een tijd waar telefoons, tablets, televisies en computers niet meer weg te denken zijn. Je ziet veel kinderen die ongeveer 6-7 jaar zijn en al met telefoons rondlopen alsof ze hem al jaren hebben. Heel veel kinderen ontplooien zich creatief op verschillende manieren, dit kan zijn door middel van het bouwen met LEGO, spelen van Minecraft op de computer met vrienden (Eventueel op de telefoon of tablet).

Subsidies

De subsidies voor een muziekschool vervagen steeds meer en worden steeds minder uitgekeerd. Maar wat als alle subsidies wegvallen en hierdoor alle muziekscholen sluiten? Er werd veel over nagedacht op verschillende blogs websites en er kwamen een aantal ideeën uit die mijn oog troffen namelijk het samenwerken met bibliotheken waar de lessen gegeven kunnen worden of eventueel bij BSO’S. Het gebruik maken van lege scholen of scholen waar niet alle lokalen gebruikt worden, filmpjes op YouTube om zo les te geven voor verschillende instrumenten. Waarom zouden er geen apps gemaakt kunnen worden waar kinderen zelf mee bezig zijn, zo alsnog hun instrument kunnen beoefenen en niet naar de muziekschool hoeven te gaan wat ouders dan ook weer geld bespaard? Zou dat niet een idee zijn?

Meer te weten komen over muziekscholen? Klik dan hier.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*