Piano stemmen zoeken

piano stemmen

Piano liefhebbers en zeker de professionele bespelers van de piano weten het al lang: piano stemmen is ontzettend belangrijk om de mooiste werken op de piano ten gehore te kunnen blijven brengen. Vanwege de trekkracht die heel behoorlijk op kan lopen kunnen tonen gaan zweven en is pianostemmen de enige optie om weer kraakheldere pianomuziek te produceren.

Aanpassen van de zwevingen

Een piano bestaat uit 225 snaren en vrijwel elke hamer slaat op hetzelfde moment drie snaren aan. Snaren hebben een trekkracht van ongeveer tachtig kilogram en daardoor ontstaat een trekkracht van wel twintig ton. Dit veroorzaakt kleine verschillen in toonhoogte. Piano stemmen is in feite niets anders dan het aanpassen van die zwevingen. Dit doet een pianostemmer door met een stemhamer de stempennen in het instrument te verdraaien. Meestal staan de piano’s van nu afgestemd op 440 hertz. Dit betekent dat de A-snaar aan de rechterkant van de ‘centrale C’ 440 keer per tel trilt.

Piano stemmen vanwege vocht en droogte

Piano stemmen kan ook aan de orde komen als vocht en droogte hun werk hebben gedaan. Vocht en droogte kunnen er de oorzaak van zijn dat het houten klankbord krimpt of uitzet, iets dat de toonhoogte beïnvloedt. Piano stemmen kan ook noodzakelijk worden als er temperatuurverschillen zijn geweest. Hoe lager de temperatuur, hoe meer staal krimpt. En zoals bekend zijn snaren van staal gemaakt. Ook dan kan de snaarspanning lager of bij hogere temperaturen hoger worden. Denk je dat piano stemmen niet nodig is, dan zal de spanning van de piano zakken en dit heeft dus invloed op de toonhoogte.

Ook preventieve werking

Piano stemmen kan het zogenaamde muzikale gehoor negatief beïnvloeden, althans als je pianostemmen iets overbodigs vindt. Je went dan aan de zwevingen en speel je vervolgens op een goed gestemde piano dan zal het allesbehalve zuiver klinken. Piano stemmen heeft ook een preventieve werking. Tijdens het stemmen van de piano wordt eventuele schade aan de piano door motten, muizen, vocht en droogte ook zichtbaar en kan ook daar meteen iets aan gedaan worden en krijgen deze elementen niet de kans om nog meer schade aan te richten.

Al na een paar weken

Als je een piano koopt, dan wordt die piano gestemd afgeleverd. Na een paar weken is het alweer tijd voor piano stemmen, omdat de piano bij je thuis in andere omstandigheden terecht is gekomen en waarschijnlijk toch al weer iets afgestemd moet worden.

Bezoek de muziek winkel.

 

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*