Zangcoach

Zangcoach

Een zangcoach verzorgt lessen in het vak zang. Heel lang was de zangcoach redelijk anoniem, sinds er op de televisie steeds meer programma’s als The Voice komen, is er ook meer aandacht voor het vak zangcoach. Ook is de belangstelling voor zang daardoor behoorlijk toegenomen.

Freelancer, voor cursussen en workshops

De zangcoach dus, meestal geeft hij of zij les op een Mbo of Hbo opleiding met muziek als richting of op een Centrum voor de Kunsten. Verder is een zangcoach in te huren als freelancer, verzorgt hij zelfstandig workshops en cursussen zang. Een goede zangcoach is in staat om zijn leerlingen met gerichte oefeningen en opdrachten beter te leren zingen. Aan bod komen onder meer stemexpressie, de zangcoach geeft tips voor een goede warming-up en cooling downs voor de stem en brengt zijn studenten bij zich binnen de diverse zangstijlen verder te ontwikkelen. Een zangcoach is bovendien heel breed inzetbaar en weet van wanten op het gebied van jazz, pop, klassiek en rock.

Ook de artistieke kant wordt meegenomen

Is een zangcoach actief op een Mbo of Hbo opleiding, dan verzorgt de zangcoach vaak ook de theorie van zang. Behalve het ontwikkelen van de stem, richt een goede zangcoach zich ook op de artistieke kant van de studenten. Beide elementen zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Ademhalingstechnieken en toonhoogten komen aan bod

Het mooie van zangcoach zijn is dat de coach vaak zelf zijn eigen en dus unieke lesmateriaal ontwikkelt. De opdrachten die hij geeft hebben vaak te maken met de zang zelf, maar ook met ademhalingstechnieken en toonhoogten.

Leerlingen krijgen huiswerk mee naar huis

Op een Mbo of Hbo opleiding krijgen leerlingen niet zelden huiswerk mee ter voorbereiding op het examen. Bij workshops die de zangcoach verzorgt, ligt de nadruk niet op het halen van cijfers en huiswerk maar kiezen mensen die zingen een workshop die bij ze past of die inspeelt op zaken waaraan ze zelf graag willen werken om een betere zanger te worden.

Muziekcoach haakt het maximale uit een leerling en is kritisch

In de televisieprogramma’s wordt vaak een niet op waarheid berust beeld geschetst van een zangcoach. Een heel luchtig beeld vooral, waarin het allemaal heel gezellig is en alleen bekende liedjes gezongen worden. In werkelijkheid is het vaak erg hard werken met een zangcoach, doorgaans mensen die erg kritisch zijn en het maximale van een leerling vragen. Of anders: het is altijd erg hard werken als je een zangcoach inhuurt om jezelf te ontwikkelen.

Geef als eerste een reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*